Kérdezz-felelek

Képzési programok

Az Önt érdeklő képzési programjainkkal kapcsolatban keresse Schvéder Mihály szakmai vezetőt!

Tel: 88/561-770, 20/4567-142 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Targoncák kezeléséhez szükséges képesítések

Kérdés:

Szükséges-e államilag elismert szakképesítés a targoncák kezeléséhez?

Válasz:

Igen, szükséges.

 

A három jogszabályi hely, ami ezt rögzíti: 

1)

47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet - Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról 

Melléklet

„5.1. Emelőgép-kezelő

Emelőgépet önállóan az a személy kezelhet, aki

- 18. életévét betöltött, vagy szakmunkás,

- a feladat elvégzésére a vonatkozó jogszabály szerint előzetes és időszakos orvosi vizsgálat alapján alkalmas,

- rendelkezik az emelőgép kezelésére államilag elismert szakképesítéssel és a helyváltoztatásra is képes emelőgép esetében - ha azt maga vezeti - az ahhoz szükséges vezetői engedéllyel.”

 

2)

21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet - az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről

„1. § (1) A rendelet mellékletében meghatározott tevékenységek – a (2)–(6) bekezdésben meghatározott eltéréssel – csak az ott megjelölt képesítéssel, illetve a *** jelöléssel ellátott tevékenységek esetén a rendeletben meghatározott, akkreditált felnőttképzést folytató intézmény által szervezett, akkreditált képzési program sikeres elvégzéséről szóló igazolás (a továbbiakban: szaktanfolyami képzettség) birtokában végezhetők.”

 (E jogszabály mellékletében taláható táblázat rögzíti, hogy targonca kezeléséhez Targoncavezető vagy korábbanszerzett Könnyűgépkezelő ill. Nehézgépkezelő szakképesítés szükséges.)

 

3)

40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet - a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról

2. § (1) Emelő- és rakodógépet az kezelhet, aki az adott gépcsoportra hatályos gépkezelői képesítéssel rendelkezik. A gépkezelői képesítés megszerzését az építőgép-kezelői munkakörök képesítéshez kötéséről és az építőgép-kezelők képzéséről szóló együttes miniszteri rendelet alapján kiadott, a gépcsoport valamely géptípusának kezelésére jogosító építőgép-kezelői jogosítvány, és az 1. mellékletben meghatározott gépkezelői jogosítvány igazolja. Az emelőgépek kezelése esetében a gépkezelői jogosítvány megszerzése nem mentesít az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott, államilag elismert szakképesítés megszerzésének kötelezettsége alól. 

* * *

Megjegyzés: a targonca emelőgépnek minősül.

„2.1. Emelőgép

Emelőgép az a szakaszos üzemű gépi vagy kézi (emberi erő) meghajtású szerkezet vagy berendezés, ami közvetlenül vagy segédeszközzel terhet emelni vagy süllyeszteni képes, azt a kiindulási helyzetéből az érkezési helyére továbbítja.” (47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet - Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról)

A GKI képesítésekről

Tehergépkocsi-vezetői alapképesítés

Azok a gépjárművezetők, akik 2009. szeptember 9-ét követően „C” kategóriájú és/vagy „C1” alkategóriájú, továbbá „C1+E” és/vagy „C+E” kombinált kategóriájú vezetői engedélyt szereznek és annak megfelelő kategóriájú járművet kívánnak közúton vezetni, tehergépkocsi-vezetői alapképesítés megszerzésére kötelezettek.

 

Tehergépkocsi-vezetői továbbképzési képesítés

Azok a gépjárművezetők, akik 2009. szeptember 9. előtt már „C” kategóriájú és/vagy „C1” alkategóriájú, továbbá „C1+E” és/vagy „C+E” kombinált kategóriájú vezetői engedéllyel rendelkeztek és annak megfelelő kategóriájú járművet kívánnak közúton vezetni, tehergépkocsivezetői továbbképzési képesítés megszerzésére kötelezettek. Akik a meglévő gépjárműkategóriájuk vonatkozásában a 89/1988. (XII. 20.) MT rendelet 1. mellékletének A. részében meghatározott árufuvarozói szolgáltató képesítéssel rendelkeznek, a kiadott igazolványuk érvényességének lejártától, de legkésőbb 2014. szeptember 10-tıl kezdődően, ill. ha az alapképesítésüket 2009. szeptember 9. után szerzik meg, annak a dátumától számított öt éven belül továbbképzési képesítés megszerzésére kötelezettek.

Autóbuszvezetői alapképesítés

Azok a gépjárművezetők, akik 2008. szeptember 9-ét követően „D” kategóriájú és/vagy „D1” alkategóriájú, továbbá „D1+E” és/vagy „D+E” kombinált kategóriájú vezetői engedélyt szereznek és annak megfelelő kategóriájú járművet kívánnak közúton vezetni, autóbuszvezetői alapképesítés megszerzésére kötelezettek.

Autóbuszvezetői továbbképzési képesítés

Azok a gépjárművezetők, akik 2008. szeptember 9. előtt már „D” kategóriájú és/vagy „D1” alkategóriájú, továbbá „D1+E” és/vagy „D+E” kombinált kategóriájú vezetői engedéllyel rendelkeztek és annak megfelelő kategóriájú járművet kívánnak közúton vezetni, autóbuszvezetői továbbképzési képesítés megszerzésére kötelezettek. Akik a meglévő gépjármű-kategóriájuk vonatkozásában a 89/1988. (XII. 20.) MT rendelet 1. mellékletének A. részében meghatározott autóbuszvezetői szolgáltató képesítéssel rendelkeznek, a kiadott igazolványuk érvényességének lejártától, de legkésőbb 2013. szeptember 10-től kezdődően, ill. ha az alapképesítésüket 2008. szeptember 9. után szerzik meg, annak a dátumától számított öt éven belül továbbképzési képesítés megszerzésére kötelezettek.

 

KK (Képzési Költség) adatok

  • DA - 130.000 Ft
  • DT - 69.000 Ft
  • CDT - 89.000 Ft
  • CA -130.000 Ft
  • CT - 69.000 Ft
  • A költségek tartalmazzák a tan- és vizsgadíjat. Egyéb felmerülő költség: 9.900 GKI kártya kiállítási díj.