Tájékoztató a gépkezelői jogosítványokról

TÁJÉKOZTATÁS A GÉPKEZELŐI JOGOSÍTVÁNYOK ÉRVÉNYESSÉGÉRŐL

Sokakat érint a 2009 előtt kiállított „régi” sárga gépkezelői jogosítványok kérdése. "Érvényes, nem érvényes, mikor jár le, mit kell tennem a megújításhoz?" - rengeteg ilyen és ehhez hasonló kérdés érkezik hozzánk nap mint nap. E kérdéskörről adunk folyamatos tájékoztatást ügyfeleink részére.

A 2009 előtt kiállított gépkezelői jogosítványokkal kapcsolatban a hivatkozott 40/2009 KHEM rendelet így fogalmaz:

Az építőgépkezelő munkakörök képesítéshez kötéséről és az építőgépkezelők képzéséről szóló 6/1980. (I. 25.) ÉVM-KPM együttes rendelet alapján kiadott építőgépkezelői jogosítvány a bejegyzett géptípus kezelésére jogosít. Az e rendelet 2. mellékletében meghatározott gépcsoportokba tartozó gép kezelésére jogosító építőgépkezelői jogosítvány az emelő- és rakodógép kezelésére 2016. június 30-ig  jogosít.

2015. 12. 29-én jelent meg a 40/2009 KHEM rendelet módosítása, amely a "régi" jogosítványok érvényességét meghosszabbította 2016. 06. 30-ig.

Akik 2009 előtt szerezték sárga gépkezelői jogosítványukat, újra kell vizsgázniuk azokból a gépcsoportokból, amelyeket továbbra is kezelni akarnak. A vizsga gyakorlati gépkezelésből áll, a sikeres vizsgázók új típusú (ugyancsak sárga) gépkezelői jogosítványt kapnak.

Az új gépkezelői jogosítvány mellett mindenkinek megfelelő OKJ-s gépkezelő bizonyítvánnyal is rendelkeznie kell!

 

A gépkezelői jogosítvány megszerzésére irányuló hatósági vizsgáinkat folyamatosan szervezzük.

Kérdéseikkel kapcsolatban állunk rendelkezésre!

Elérhetőségeink:

Schvéder Oktatási Központ

8200 Veszprém, Móra F. u. 12.

Tel: 88/561-770

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nevünk a garancia – immár 27 éve!